EN / NL / FR / DE

Innovatief drogen met de Dry-On-Water technologie®

Dry-On-Water®

De Food Pilot beschikt sinds kort over een innovatieve droogtechniek, een dunne film droogtechnologie die een brede variatie aan producten op relatief lage temperatuur kan drogen. De Dry-On-Water® is beschikbaar voor piloottesten.

Valorisatie

Het Dry-On-Water® toestel is beschikbaar voor piloottesten in de Food Pilot. Recent werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de firma Spiessens Machinebouw voor bouw en commercialisatie van het toestel op industriële schaal.

Concept

De meerwaarde van de technologie zit in het lage energieverbruik, het feit dat het gaat over een continu systeem en in de hoge kwaliteit van het eindproduct.
Het toestel is gebouwd in de Food Pilot.

Technische specificatiesToepassingen

Het vochtige product wordt als een dunne laag (0,2-2 mm) op een transparante plastic band (polyester – Mylar ®) gebracht. De band roteert over een warmwaterbad van 2 m2 (temperatuur max. 95-97°C) en vervolgens over een koudwaterbad. De capaciteit van het toestel (kg/u) wordt bepaald door deze bandoppervlakte, alsook door de productlaagdikte, bandsnelheid, initiële vochtgehalte, gewenste vochtgehalte van het eindproduct, warmwaterbad temperatuur en het vermogen van de dampkap. Een schraper aan het einde van de band zorgt voor het losmaken van het droge eindproduct dat veelal de vorm heeft van droge flakes. Boven de band is een krachtige dampkap bevestigd voor het wegzuigen van de dampen.


De technologie heeft toepassingen in groenten en fruit, zuivel, honing, wijn, dranken, soepen, supplementen, cosmetica en dierenvoeder.

Contact

Katleen Coudijzer, katleen.coudijzer@ilvo.vlaanderen.be, +32 9 272 30 19


Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01