EN / NL / FR / DE

Over ons

De Food Pilot is een applicatie- en analysecentrum opgericht door Flanders’ FOOD en ILVO, waar de agro-voedingsindustrie haar producten en processen op punt stelt. U maakt er gebruik van semi-industriële processing apparatuur en laboanalyses voor het optimaliseren van processen en productkwaliteit.

Neem contact voor een afspraak en breng een bezoek aan onze faciliteiten. We heten u van harte welkom. Katleen Coudijzer, +32 9 272 30 19.
Onze missie

De Food Pilot biedt een geïntegreerd pakket aan dienstverlening, dat het gehele ontwikkelingstraject bestrijkt, maar dat wordt afgestemd op de vraag van de klant. Zo is het mogelijk ondersteuning te vragen bij één of meerdere stappen in het traject. Je kan er terecht voor:

Op heden

In 2015 werden 7600 laboanalyses uitgevoerd, en werden in totaal 353 piloottesten uitgevoerd voor 104 verschillende bedrijven, waarvan 13% buitenlandse. Sommige bedrijven kwamen tot 24 maal terug om testen uit te voeren. 30% van de bedrijven waren KMO’s, 8% landbouwbedrijven, 53% grote ondernemingen en 10% van de opdrachten waren voor kennisinstellingen. De bedrijven kwamen uit verschillende sectoren, zoals ingrediënten (17%), zuivel (16%), groenten en fruit (15%), consultancy (13%), vlees en vis (10%), confiserie en dranken (6%), en andere sectoren.

Onze geschiedenis

In 2009 werd de start gegeven aan het Food Pilot project, een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD. Met dit idee wilde men een applicatie- en analysecentrum oprichten dat mogelijkheden biedt voor alle verschillende sectoren van de voedingsindustrie, en daarmee haar doelgroep verbreden. Tegelijk wilde men de kennis van de voedingslabo’s van ILVO optimaal benutten, door deze expertise op een toegankelijke wijze beschikbaar te stellen. Het VLAIO steunde dit project, wat een sterke uitbreiding van de processing apparatuur mogelijk maakte, alsook een verbreding van de labo-expertise naar smaak en geur van producten.

In 2011 werd de Food Pilot officieel gelanceerd en werden de eerste bedrijven verwelkomd voor het uitvoeren van piloottesten en analyses.

De Food Pilot is gegroeid uit het Rijkszuivelstation, opgericht in 1950 door ILVO (Instituut voor Landbouw- Visserij- en VoedingsOnderzoek), waar zuivelbedrijven en onderzoekscentra de verwerking van zuivelproducten onderzocht en op punt stelde. Vele kazen vonden hier hun oorsprong, alsook yoghurt, boter, room en zuiveldesserten. Wist je dat in die periode wel drie kazen per week in dit zuivelstation bereid werden?


Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01