Nieuws Voedingsbedrijf of starter en staan jullie open voor toepassing van lokaal geteelde peulvruchten?

25/01/2023

Binnen het project 'Boon voor Leuven' wordt de teelt van gele erwt, veldboon en haver geoptimaliseerd voor voedingstoepassingen. In 2023 gaan enkele lokale landbouwers hiermee aan de slag.

We zoeken voedingsbedrijven die met deze innovatieve grondstoffen willen werken

Nathalie Bernaert

Gele erwten zijn een nutritioneel interessante grondstof, omwille van hun hoge eiwitgehalte (25 g/100g) en bezit interessante functionaliteiten, zoals een goed water- en vetbindend vermogen. Daarnaast is dit gele goud ook rijk aan vezels (26 g/100g). De erwten zijn iets zoeter dan groene erwten.

Veldbonen bieden ook een hoog eiwitgehalte (27 g/100g), waarbij voor lupine het gehalte zelfs rond de 36% ligt. Deze interessante eiwitbronnen kunnen zo voedingsproducten aanrijken met de nodige aminozuren en bepaalde functionaliteiten aanleveren.

Haver is een graan met naast eiwitten, ook een hoog ijzer en vitamine B1 gehalte. Bovendien springt de vezelsamenstelling van haver vooral in het oog. Zo bevat het beta-glucanen waarvan een EFSA claim stelt dat een minimale consumptie van 3 g een impact heeft op de verlaging van het cholesterolgehalte.

Welke toepassingen zijn er mogelijk? Laat je inspireren

Studenten van UCLL en KULeuven gingen tijdens een Makethon dit najaar reeds aan de slag met deze gewassen en dit leverde alvast enkele originele concepten op.

Meer info? Maak contact:

Nele Lauwers nele.lauwers@boerenbond.be 016/28.61.61 voor meer info over het project en mogelijkheden tot samenwerking

Nathalie Bernaert nathalie.bernaert@ilvo.vlaanderen.be 09/272.30.61 voor meer info over de grondstoffen en de mogelijke toepassingen.

Vragen?

Contacteer ons

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen