Tunnelvriezer, cryogeen systeem: koelvloeistof N2 (met een kookpunt op -196°C), wordt rechtstreeks op de producten verneveld in de tunnel.
De tunnel bevat 3 zones met nozzles voor sproeien van de koelvloeistof
Transportband lengte 5 m, breedte 0,6 m
Instelbare snelheid van transportband bepaald de verblijftijd, vaak orde van enkele minuten
Tunneltemperatuur in te stellen van -40°C tot -120°C. Temperatuurregeling d.m.v. ventilatie en gasinlaat
Toepassings gebieden
Cryogeen koelen en vriezen laat toe de temperatuur snel te laten zakken.
Toepassing voor:
(1) maken van IQF producten (individually quick frozen products) zoals erwtjes, aardbeien, ham blokjes
(2) celstructuren niet beschadigen, voor behoud van textuur bij vlees, groenten, fruit en bereide maaltijden.
(3) korstvriezen, door bevriezen van enkel het productoppervlak, voor behoud van vorm (bij gegolfd roomijs), vermijden van vochtverlies (bij vlees) en fijner slicen (salami of taart).
(4) betere hygiëne door snellere rem van groei micro-organismen
Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01