Over Food Pilot
Onze missie
De Food Pilot biedt een geïntegreerd pakket aan dienstverlening, dat het gehele ontwikkelingstraject bestrijkt, maar dat wordt afgestemd op de vraag van de klant. Zo is het mogelijk ondersteuning te vragen bij één of meerdere stappen in het traject.
Een rijke traditie
De Food Pilot lanceerde in 2011, nadat de Vlaamse minister van Economie besliste dat meer pilootinfrastructuur en technisch advies voor de voedingssector nodig waren. Het bestaande “Rijkszuivelstation” in Melle, deel van ILVO, investeerde, samen met Flanders’ FOOD, in multifunctionele, semi-industriële machinerie en vooral ook in kennis en een geoliede begeleiding van innoverende en oplossing-zoekende bedrijven.

Op vandaag is de Food Pilot een zeer druk bezochte plaats. Jaarlijks komen meer dan 300 bedrijven op een zogenaamd ‘eerste adviesgesprek’. Dat is niet alleen gratis en vrijblijvend, maar ook best intensief, met meerdere experts aan tafel die luidop mee nadenken over het aangevoerde onderwerp of probleem.
Enkele cijfers
In 2024 werden een 250-tal technologische adviezen verleend. Dat zijn intake gesprekken waarbij de vraag wordt geanalyseerd, advies verleend, eventueel ondersteund met analyses, en er bekeken wordt hoe het vraagstuk op te lossen.
Daarnaast werden 467 piloottesten uitgevoerd voor 111 opdrachtgevers.
Van de 111 opdrachtgevers van piloottesten in 2024, waren 31 nieuwe contacten. 74 opdrachtgevers waren industriële bedrijven, waarvan 36% buitenlands. Bovendien was 36% KMO. Daarnaast waren er piloottesten voor 7 landbouwbedrijven, waarvan 3 Belgische en 4 Nederlandse. 6 instanties waren kennisinstelling of -bedrijf. Tot slot waren 20 opdrachten in het kader van (internationale) projecten.
Een algemene tendens wordt waargenomen naar meer onderzoekswerk omtrent alternatieve eiwitbronnen. Die brengen nieuwe uitdagingen met zich mee in de ontwikkeling van lekkere, voedselveilige en duurzame producten. Het grootste aandeel van piloottesten waren in het kader van alternatieve eiwitten (18%), zuivelanalogen (17%), zuivel (16%), vleesanalogen (12%), en valorisatie van reststromen (10%).

De meeste piloottesten werden aangevraagd door kennisinstellingen (37%) of projecten gecoördineerd door kennisinstellingen, alsook door ingrediëntenleveranciers (12%) en zuivelproducten (8%).

In 2024 werden meer dan 20.000 voedingsanalyses uitgevoerd voor meer dan 180 privébedrijven (voedingsbedrijven, landbouwers, andere labo’s, certificatie- & inspectie-instellingen, consumentenorganisaties, kitproducenten, farmaceutische industrie, enzovoort) in het kader van productverbetering of probleemoplossing. Opnieuw waren een 60-tal van deze bedrijven nieuwe contacten.
Bovendien werden een 90-tal verschillende items (ringonderzoeken, standaarden, referentiereeksen, controlemonsters) voor kwaliteitsborging door ILVO aangemaakt voor 51 verschillende klanten (melkcontrole laboratoria, bedrijven, kitproducenten, wetenschappelijke instellingen, ….).
In totaal worden zo jaarlijks meer dan 300 bedrijven bereikt.