Chemische voedselveiligheid

Screeningslabo

  • In het screeningslaboratorium worden levensmiddelen m.b.v. microbiologische inhibitortesten gescreend op de aanwezigheid van bacteriegroeiremmende stoffen (vnl. antibiotica en chemotherapeutica). Tevens worden levensmiddelen m.b.v. immunologische-, Charm II- en receptortesten groepsspecifiek gescreend op de aanwezigheid van residuen van ß-lactamantibiotica (penicillines en cefalosporines), tetracyclines, sulfonamiden, streptomycines, macroliden & lincosamiden, quinolones, chlooramphenicol,…. Tenslotte beschikt het labo ook over screeningstesten om aflatoxine M1 en melamine op te sporen in melk.
  • Tevens kunnen in het screeningslaboratorium commerciële screeningstesten voor het opsporen van antibioticaresiduen in melk, honing, vlees, … en mycotoxines gevalideerd worden overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) 2021/808 en de EURL-Richtlijnen en ISO/IDF Richtsnoeren voor de validatie van screeningsmethoden voor residuen van diergeneesmiddelen.
  • https://ilvo.vlaanderen.be/en/validation-of-commercial-screening-tests-at-ilvo-current-list
  • Gedetailleerde lijst met analyses
Food Pilot

Chromatografie labo

Food Pilot

Vragen?

Contacteer ons

Els Daeseleire

Onderzoekster ILVO