Chemische voedselveiligheid
Screeningslabo
- In het screeningslaboratorium worden levensmiddelen m.b.v. microbiologische inhibitortesten gescreend op de aanwezigheid van bacteriegroeiremmende stoffen (vnl. antibiotica en chemotherapeutica). Tevens worden levensmiddelen m.b.v. immunologische-, Charm II- en receptortesten groepsspecifiek gescreend op de aanwezigheid van residuen van ß-lactamantibiotica (penicillines en cefalosporines), tetracyclines, sulfonamiden, streptomycines, macroliden & lincosamiden, quinolones, chlooramphenicol,…. Tenslotte beschikt het labo ook over screeningstesten om aflatoxine M1 en melamine op te sporen in melk.
- Tevens kunnen in het screeningslaboratorium commerciële screeningstesten voor het opsporen van antibioticaresiduen in melk, honing, vlees, … en mycotoxines gevalideerd worden overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) 2021/808 en de EURL-Richtlijnen en ISO/IDF Richtsnoeren voor de validatie van screeningsmethoden voor residuen van diergeneesmiddelen.
- https://ilvo.vlaanderen.be/en/validation-of-commercial-screening-tests-at-ilvo-current-list
- Gedetailleerde lijst met analyses
- Contact:
- Katrien Broekaert + 32 9 272 28 19 katrien.broekaert@ilvo.vlaanderen.be
- Sigrid Ooghe +32 9 272 30 12 sigrid.ooghe@ilvo.vlaanderen.be

Chromatografie labo
- In het chromatografisch laboratorium worden residuen van diergeneesmiddelen en contaminanten opgespoord in melk, eieren, vlees, honing en voeder. Hierbij wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van LC-MS/MS.
- Gedetailleerde lijst met analyses
- Contact:
- Els Daeseleire +32 9 272 30 32 els.daeseleire@ilvo.vlaanderen.be
- Ilse Becue +32 9 272 30 24 Ilse.becue@ilvo.vlaanderen.be
