Chemische voedselveiligheid
Screeningslabo
- In het screeningslaboratorium worden levensmiddelen m.b.v. microbiologische inhibitortesten gescreend op de aanwezigheid van bacteriegroeiremmende stoffen (vnl. antibiotica en chemotherapeutica). Tevens worden levensmiddelen m.b.v. immunologische-, Charm II- en receptortesten groepsspecifiek gescreend op de aanwezigheid van residuen van ß-lactamantibiotica (penicillines en cefalosporines), tetracyclines, sulfonamiden, streptomycines, macroliden & lincosamiden, quinolones, chlooramphenicol,….
- Tevens kunnen in het screeningslaboratorium commerciële screeningstesten voor het opsporen van antibioticaresiduen in melk, honing, vlees, … gevalideerd worden overeenkomstig Beschikking 2002/657/EC van de Commissie en de CRL Richtlijnen voor de validatie van screeningsmethoden voor residuen van diergeneesmiddelen.
- Gedetailleerde lijst met analyses
- Contact:
Wim Reybroeck +32 9 272 30 11 wim.reybroeck@ilvo.vlaanderen.be
Sigrid Ooghe +32 9 272 30 12 sigrid.ooghe@ilvo.vlaanderen.be

Chromatografie labo
- In het chromatografisch laboratorium worden residuen van diergeneesmiddelen en contaminanten opgespoord in melk, eieren, vlees, honing en voeder. Hierbij wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van LC-MS/MS.
- Gedetailleerde lijst met analyses
- Contact:
Els Daeseleire +32 9 272 30 32 els.daeseleire@ilvo.vlaanderen.be
