Eiwitdiversificatie

We onderzoeken alternatieve eiwitbronnen voor evenwichtige, smaakvolle, gezonde en veilige voeding.

Food Pilot

In de Food Pilot kan je terecht voor de ontwikkeling van nieuwe producten, verbetering van processen, of het oplossen van problemen. Een ruime set aan piloottoestellen (op pilootschaal en -labschaal) is voorhanden om deze vraagstukken te helpen oplossen.

Voor extractie en zuivering van verschillende eiwitbronnen zijn een zaadsorteerder, opschoner, dehuller, flaker, oliepers, 'Pulsed Electric Field' (PEF), kogelmolen, rotormolen, reactievaten, decanter, centrifuge, decanter, ultrafiltratie, trommeldroger, sproeidroger en andere toestellen voorhanden.

Daarnaast zijn fermentoren aangekocht – op laboschaal (4 x 1L) en pilootschaal (40L) - voor 'single cell protein' productie via gisten, schimmels, bacteriën.

Bij analytische karakterisering van eiwitten worden onder meer eiwitfunctionaliteiten bepaald, zoals water- en oliebindend vermogen, emulgerend, gelerend en schuimend vermogen, smaak en textuur.

Voor verdere verwerking kunnen een extruder, 'High Moisture Extrusie' (HME), een perslijn voor veevoeder, en toestellen voor bereiding van zuivel- en vleesanalogen ingezet worden.

Vind hier een overzicht van alle 100 piloottoestellen van de Food Pilot.

FoodPilot


NIEUW: Op 19 november 2024 vierden we "Microbial Protein Marvels" en werd nieuwe labo- en pilootinfrastructuur voor productie en verwerking van microbieel eiwit in food en feed voor een groot publiek gedemonstreerd.

Food Pilot


EXTRUSIE: Herbekijk het webinar, en lees meer over de technische uitdaging van High moisture extrusion van Food Process Magazine.

High Moisture Extrusie van alternatieve eiwitbron


Lees meer over het onderzoeksprogramma Eiwitdiversificatie van ILVO.

ILVO en de Food Pilot ondersteunen mee de eiwitstrategie van de Vlaamse Overheid. Bekijk de video!


Contacteer een expert

Geert Van Royen

Geert Van Royen

Expert vlees en eiwitbronnen